Խմելու ջրի համի և գույնի փոփոխություն նկատելու դեպքում` ջուրը չօգտագործել
• մրգերն ու բանջարեղենն օգտագործելուց առաջ լվանալ հոսող ջրով
• սննդամթերքը պահել փակ տարողություններում` աղտոտումից խուսափելու համար
• արագ փչացման ենթարկվող սննդամթերքը պահել սառնարանում
• սննդամթերք գնելիս հատուկ ուշադրություն դարձնել պահպանման պայմաններին և ժամկետներին
• աղցանները մայոնեզով և թթվասերով համեմել միայն մատուցելուց առաջ
• զերծ մնալ տնային պայմաններում պատրաստված պահածոներից, իսկ օգտագործելու դեպքում պահածոյի պարունակությունը նախապես եռացնել 20-25 րոպե
• սննդում օգտագործվող մթերքը լավ լվանալ խմելու ջրով, ճաշատեսակների եփման ժամանակ պահպանել անհրաժեշտ ջերմային ռեժիմը, բացառել կիսապատրաստվածքների, հում և պատրաստի սննդամթերքի համատեղ պահպանումը սառնարանում
• սննդամթերքի համային հատկությունների և արտաքին տեսքի /կողմնակի հոտ, համ, բորբոս, գույնի փոփոխություն և այլն/ փոփոխության դեպքում այն չօգտագործել
• սնվել թեթև, քիչ քանակությամբ` չխառնելով կերակրատեսակները
• աղիքային վարակիչ հիվանդությունների, թունավորումների ախտանշանների առկայության դեպքում անհապաղ դիմել բժշկի
• ուտելուց առաջ ձեռքերը լվանալ օճառով
Եթե տանը կա աղիքային վարակիչ հիվանդությամբ չհոսպիտալացված հիվանդ, ապա անհրաժեշտ է.
ա/ հիվանդի սպասքը և մյուս պարագաներն առանձնացնել և ախտահանել (եռացնել 15 րոպե կամ 60 րոպե ընկղմել ախտահանիչ լուծույթի մեջ),
բ/ խստորեն պահպանել անձնական հիգիենայի կանոնները,
գ/ բնակարանում բոլոր մակերեսները սրբել ախտահանիչ լուծույթում թրջված լաթով,
դ/ հիվանդի ներքնահագուստը և անկողնային սպիտակեղենը լվանալուց առաջ եռացնել 15 րոպե կամ 60 րոպե ընկղմել ախտահանիչ լուծույթի մեջ:
Միաժամանակ, խմելու ջրի համի և գույնի փոփոխություն և նստվածք նկատելու դեպքում ջուրը չօգտագործել կամ օգտագործել միայն եռացնելուց հետո և անհապաղ ահազանգել համապատասխան կազմակերպություններին:
Խմելու ջրի համի և գույնի փոփոխություն նկատելու դեպքում` ջուրը չօգտագործել
• մրգերն ու բանջարեղենն օգտագործելուց առաջ լվանալ հոսող ջրով
• սննդամթերքը պահել փակ տարողություններում` աղտոտումից խուսափելու համար
• արագ փչացման ենթարկվող սննդամթերքը պահել սառնարանում
• սննդամթերք գնելիս հատուկ ուշադրություն դարձնել պահպանման պայմաններին և ժամկետներին
• աղցանները մայոնեզով և թթվասերով համեմել միայն մատուցելուց առաջ
• զերծ մնալ տնային պայմաններում պատրաստված պահածոներից, իսկ օգտագործելու դեպքում պահածոյի պարունակությունը նախապես եռացնել 20-25 րոպե
• սննդում օգտագործվող մթերքը լավ լվանալ խմելու ջրով, ճաշատեսակների եփման ժամանակ պահպանել անհրաժեշտ ջերմային ռեժիմը, բացառել կիսապատրաստվածքների, հում և պատրաստի սննդամթերքի համատեղ պահպանումը սառնարանում
• սննդամթերքի համային հատկությունների և արտաքին տեսքի /կողմնակի հոտ, համ, բորբոս, գույնի փոփոխություն և այլն/ փոփոխության դեպքում այն չօգտագործել
• սնվել թեթև, քիչ քանակությամբ` չխառնելով կերակրատեսակները
• աղիքային վարակիչ հիվանդությունների, թունավորումների ախտանշանների առկայության դեպքում անհապաղ դիմել բժշկի
• ուտելուց առաջ ձեռքերը լվանալ օճառով
Եթե տանը կա աղիքային վարակիչ հիվանդությամբ չհոսպիտալացված հիվանդ, ապա անհրաժեշտ է.
ա/ հիվանդի սպասքը և մյուս պարագաներն առանձնացնել և ախտահանել (եռացնել 15 րոպե կամ 60 րոպե ընկղմել ախտահանիչ լուծույթի մեջ),
բ/ խստորեն պահպանել անձնական հիգիենայի կանոնները,
գ/ բնակարանում բոլոր մակերեսները սրբել ախտահանիչ լուծույթում թրջված լաթով,
դ/ հիվանդի ներքնահագուստը և անկողնային սպիտակեղենը լվանալուց առաջ եռացնել 15 րոպե կամ 60 րոպե ընկղմել ախտահանիչ լուծույթի մեջ:
Միաժամանակ, խմելու ջրի համի և գույնի փոփոխություն և նստվածք նկատելու դեպքում ջուրը չօգտագործել կամ օգտագործել միայն եռացնելուց հետո և անհապաղ ահազանգել համապատասխան կազմակերպություններին:
ՀՀ առողջապահության նախարարություն