Աշխարհ

09.01.2023 20:56


Տոներից հետո տոնածառը դեն նետելու փոխարեն կարելի է այն ուտել

Տոներից հետո տոնածառը դեն նետելու փոխարեն կարելի է այն ուտել

Տոներից հետո տոնածառը դեն նետելու փոխարեն կարելի է այն ուտել։ Այսպիսի առաջարկով է հանդես եկել The Guardian-ի լրագրող Միրանդա Բրայանտը։

«Սոճիները, նոճիները և եղևնիները վերամշակման կամ վերատնկման ուղարկելու փոխարեն, ավելի ու ավելի շատ էկոլոգիապես գիտակից տնային տնտեսություններ փորձում են առավելագույնս օգտագործել դրանք՝ ուտելով տարբեր մասերը,- գրել է Միրանդա Բրայանտը,-Տոնածառերը կարելի է օգտագործել պաղպաղակ, թթու բանջարեղեն պատրաստելիս և նույնիսկ ջինին բուրմունք տալու համար»:

Սննդի մասնագետները նշել են, որ տոնածառը կարող է օգտագործվել կերակուր պատրաստելու համար՝ օգտագործելով ասեղները, ինչպես խնկունին կամ ռեհանի տերևը՝ որպես համի և վիտամին C-ի աղբյուր: Փայտի այրման միջոցով էկո-տնտեսությունները կարող են նաև սոճու մոխիր արտադրել՝ այգում օգտագործելու կամ խոհանոցը մաքրելու համար։

Տոնածառերի ազգային ասոցիացիայի տվյալներով՝ ԱՄՆ-ում տարեկան վաճառվում է 25-30 միլիոն ծառ:

«Դուք կարող եք ուտել գրեթե ամբողջը»,-The Guardian-ին ասել է Ջուլիա Գեորգալիսը՝ «Ինչպես ուտել ձեր տոնածառը» գրքի հեղինակը: «Դուք կարող եք ասեղներն օգտագործել այնպես, ինչպես կօգտագործեիք խնկունին կամ դափնու տերևները, բույրի համար»:

Լոնդոնաբնակ հացթուխ և խոհարարական գրքերի հեղինակ Գեորգալիսը, որը երկար տարիներ աշխատել է տոնածառերի հետ, ասել է, որ իր գաղափարները միայն վերջերս են տարածվել: Նա նշում է կլիմայական ճգնաժամը որպես աճող հետաքրքրության հիմնական շարժիչ ուժ:

Աղբյուրը՝ news.am

Այս խորագրի վերջին նյութերը