Լրահոս

29.12.2010 09:52


Զգուշացեք բոտուլիզմից

2010 թ.-ին արձանագրվել է մանրէաբանական ծագման սննդային թունավորման' բոտուլիզմի 12 դեպք' 19 տուժածով, այդ թվում 1-ը մինչև 14 տարեկան: Գրանցվել է 1 մահվան  դեպք:

Թունավորումներն առաջացել են տնային պայմաններում պատրաստված կարմիր պղպեղի, վարունգի, լոլիկի մարինադի, սմբուկի խավիարի, լոբու պահածոների օգտագործման հետևանքով' Լոռու, Կոտայքի, Արագածոտնի, Շիրակի, Սյունիքի, Գեղարքունիքի, Վայոց ձորի մարզերում և Երևանում:

Հիվանդության ախտանշաններն են' սրտխառնոց, փսխում, փորլուծություն, ցավեր որովայնի շրջանում, գլխապտույտ, ընդհանուր թուլություն, շնչահեղձություն, տեսողության խանգարում (աչքերի առաջ մշուշ, ցանց), երկտեսություն, ձայնի փոփոխություն (խռպոտություն, ռնգախոսություն), կլման ակտի խանգարում, բերանի չորություն:

Առաջին ախտանշաններն ի հայտ գալուն պես անհրաժեշտ է անմիջապես դիմել բժշկի:

Բոտուլիզմի թունավորումից խուսափելու նպատակով ՀՀ առողջապահության նախարարությունը հիշեցնում է'

  • խուսափել տնային պայմաններում պատրասված պահածոների օգտագործումից
  • տնային պայմաններում պատրաստված պահածոներն օգտագործելուց առաջ անհրաժեշտ է ենթարկել ջերմային մշակման' եռացնելով 20 րոպե
  • չգնել տնային պայմաններում պատրաստված պահածոներ շուկայից կամ անհատներից:

Այս խորագրի վերջին նյութերը