«Ծանր» միս և դեղին, կարմիր մրգեր. ի՞նչ և ինչպե՞ս ուտել շոգ եղանակին
Բժիշկ–դիետոլոգ Ելենա Սոլոմատինան պատմել է «vesti.ru»–ին, թե ինչ սննդատեսակներից պետք է խուսափել շոգ օրերին՝ օրգանիզմը և առողջությունը չվնասելու նպատակով։
Շոգ եղանակին նախընտրելի է քիչ ուտել դժվարամարս միս, ինչպես, օրինակ, ոչխարի, խոզի և տավարի։ Լավ կլինի, եթե ուտեք յուղոտ ձուկ, քանի որ վերջինս պարունակում է «Omega-3» ճարպային թթուներ, որոնք բարձրացնում են մաշկի իմունային համակարգը։
Ավելի լավ կլինի, եթե խորովածն անեք թռչնի կամ ձկան մսից, իսկ խավարտը կարող եք պատրաստել թարմ բանջարեղենից։
Ամռանը լավ կլինի՝ սննդակարգից բացառեք կրեմով տորթերն ու թխվածքները։ Իսկ բոլորի կողմից սիրված պաղպաղակը կարելի է փոխարինել սառեցված հատապտուղներով։
Սննդակարգում պետք է գերակշռեն բանջարեղենը, մրգերը, հատապտուղները և կանաչեղենը։ Դրանք ավելի հեշտ են մարսվում։ Դեղին և կարմիր բանջարեղենն ու մրգերը օգնում են վերարտադրել մելանին, որպեսզի մաշկը չվառվի արևից։
Ապուրներից նախընտրությունը տվեք բանջերեղենայիններին։ Օգտակար կլինի, եթե ուտեք մածնաբրդոշ՝ կվասից կամ կեֆիրից պատրաստված։
Չարժե խմել քաղցր գազավորված ըմպելիքներ, քանի որ այն չի հագեցնում տապը և առաջացնում է ուտելու ցանկություն։
Շոգին վտանգավոր է խմել «light» տեսակի ըմպելիքներ, քանի որ արևային ճառագայթների ազդեցությամբ վերջինիս մեջ առաջանում են կանցերոգեններ։
Ավելի լավ է ոչ գազավորված ըմպելիքներ խմել, բայց ոչ թեյ կամ սուրճ։ Սակայն կարելի է խմել թույլ կանաչ թեյ։ Ջուրը պետք չէ միանգամից խմել, այլ 20 րոպեի ընթացում 2–3 կում։
Շոգին պետք է բացառել ալկոհոլը։ Այն ոչ միայն ջրազրկում է օրգանիզմը, այլ նաև բացասաբար է ազդում նյարդային համակարգի վրա նման եղանակին։
Շոգ եղանակին կարելի է փոփոխել սնունդ ընդունելու ժամերը։ Նախաճաշել առավոտյան ժամը 7։00–8։00–ն, ճաշել սովորականից ուշ, ընթրել քնելուց 3 ժամ առաջ։
«Ծանր» միս և դեղին, կարմիր մրգեր. ի՞նչ և ինչպե՞ս ուտել շոգ եղանակին
Բժիշկ–դիետոլոգ Ելենա Սոլոմատինան պատմել է «vesti.ru»–ին, թե ինչ սննդատեսակներից պետք է խուսափել շոգ օրերին՝ օրգանիզմը և առողջությունը չվնասելու նպատակով։
7or.am